Ska jag ta E-vitamin tillsammans med mat eller ej för bästa upptag?


Av Paul Cribb Ph.D. CSCS.

2016-08-26

Kategori: Frågor/Svar

Enligt en studie gjord vid Linus Pauling Institute, så är det bäst att ta E-vitaminkapslar tillsammans med mat om du vill maximera upptaget.

E-vitamin är fettlösligt, det innebär att det tas upp bättre av tarmen om den intas i samband måltid som innehåller fett. Förvånansvärt visar resultaten också att E-vitamin tas upp skapligt bra tillsammans med sädesslag såsom havre, vilket är en viktig del av många kroppsbyggares kost.

Chefsforskaren vid Pauling Institute, Maret Traber, säger att när E-vitamin intas ensamt så sitter det i magen som en liten “bubbla” av olja som inte tas upp så himla bra. Baserat på resultaten av studien, funderar nu matproducenter på att tillsätta E-vitamin i allt från pizza till Kellogs Pop Tarts. En stor del av befolkningen, även idrottare, lyckas inte ens få i sig RDI av E-vitamin varje dag.

Återpublicering. Informationen sedan ursprungspubliceringen kan ha förändrats.

Tillbaka