Du är född i Australien och jag undrar hur bra kängurukött är. Är det bättre än vanligt kött?


Av Paul Cribb Ph.D. CSCS.

2016-08-24

Kategori: Frågor/Svar

Du kanske är intresserad av att australiska forskare nyligen upptäckt att Australiens kängurur kan ha den högst kända nivån av naturligt CLA.

CLA har, i flera studier på människor, visat sig kunna bränna underhudsfett och också visat sig ha egenskaper som motverkar cancer. CLAs hälsofördelar är glasklara så matforskare jobbar för att öka mängden CLA i en del mat, såsom mejeriprodukter, kött bl.a. lamm.

Clare Engelke, en PhD-studerande vid University of Western Australia, har upptäckt att kött från gråkängurun i väst har fem gånger högre CLA-innehåll än t.ex. lammkött från Australien. (Lammkött från Australien anses var ett av de finaste köttslagen i världen och är också en bra CLA-källa). Dessa upptäckter är ganska så förvånande, eftersom CLA produceras naturligt i vävnaden under matsmältningen hos idisslande djur, såsom får och nötkreatur. Även om kängurun inte är en äkta idisslare, så fermenterar de också mat i magen.

Kängurukött är också mycket magert. Det innehåller bara 2% fett. Förutom ett högt proteininnehåll, är kängurukött rikt på järn och zink. Exporten av kängurukött till Europa har skjutit i höjden efter rapporterna om galna kosjukan 2001. När det gäller smaken på köttet, så kommer du älska kängurukött, om du gillar rött kött. Det har en snarlik men rikare smak bara.

Återpublicering. Information/forskning sedan ursprungspubliceringen kan ha förändrats.

Tillbaka