Jag tycker om att äta råa havregryn. Är det ohälsosamt med råa?


Av Paul Cribb Ph.D. CSCS.

2016-07-02

Kategori: Frågor/Svar

Det är definitivt inte ohälsosamt att äta grynen råa. Faktum är att för att bygga muskler och bränna fett, är det troligen bättre att äta grynen okokta istället för att koka dem.

Under tillagningsprocessen i vatten och vid hög värme expanderar kolhydratmolekylen. Stärkelsen sväller under kokningen. Vid denna process frigörs kolhydraterna. Maten smälts snabbare och ger en snabb höjning av blodsockret. Att koka grynen ökar upptagshastigheten i blodomloppet. 

Medan jag inte rekommenderar dig att äta ris eller pasta råa, kan gryn vara ett undantag från den regeln. Att äta okokta gryn förlänger upptaget av kolhydraterna till blodomloppet och ger stadigare insulinnivå. Det är bättre för muskeltillväxt och fettförbränning.

 

Tillbaka