Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/08/132308/ast-ss.se/public_html/db.php on line 6 Genmodifierad mat | AST Sports Science
Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/08/132308/ast-ss.se/public_html/db.php on line 6

Genmodifierad mat


Av Paul Cribb Ph.D. CSCS.

2015-11-04

Kategori: Forskning

Det har sänts ut chocksignaler inom matindustrin i Europa om att en variant av genetiskt modifierad (GM) säd kan ge lever och njurskador.

Franska forskare från Committee for Independent Research and Genetic Engineering som finns på universitet i Caen, Frankrike upptäckte att en 90 dagar lång råttstudie tyder på att råttorna fick lever och njurskador och även viktförändringar mellan könen när de ätit en transgenisk majs kallad MON863.

MON863 är en transgenisk majs som genetiskt förändrats för att utveckla (Cry3Bb1) en toxin som gör att växten fungerar som ett insektsdödande medel mot skadlig rotmask. Forskningen finansierades delvis av Greenpeace i Tyskland och publicerades i Archives of Environmental Contamination and Toxicology.

Från början så tog Monsanto fram det säkra och icke giftiga utsädet. Monsanto är ett företag som använder sig av GM-teknologin för att hjälpa bönder producera “hälsosammare” mat. Det gjorde att de fick majsen godkänd för djur och människor i Australien, Kanada, Kina, Japan, Mexiko, Nya Zeeland, Filippinerna och USA.

Många oberoende franska vetenskapsmän har ifrågasatt mycket av forskningen och de statistiska metoder som används av Monsanto för att påvisa säkerheten med GM-säd. Dessa experter tror att de statistiska metoder som Monsanto använde var otillräckliga för att kunna upptäcka eventuella fel i biokemin. Det borde betyda att bättre tester och mer granskning av biotech-industrin måste utföras för att skeptiska konsumenter ska acceptera genmodifierad mat.

Myndigheter borde kräva fullständig dokumentation från dessa företag innan de godkänner några produkter. All information bör läggas fram och undersökas.

Förut har jag ansett att man ska "vänta och se" när det gäller genmodifierad mat. Jag har haft en neutral ståndpunkt, men nu när den senaste studien visat på dessa resultat har det höjts ett och annat ögonbryn så jag börjar tveka. Inte bara vad det gäller hälsa och säkerhet med GM-mat utan också viljan från företagen att ge insyn i forskningen. Jag är säker på att det kommer mer om GM-mat i framtiden.

NOT: Återpublicerad artikel

Tillbaka